Powered by Blogger.
RSS

kawan awal

salam, hai~

masa mula-mula masuk UTM skudai dulu, memang kawan-kawan diploma ada je, tapi dorang dah pegi department lain, aku department lain. mereka geomatic, aku remote sensing, SOBS. even tyme taklimat kursus masa MHS pun aku nak lari gi kat geomatic. tapi aku rasa macam inhumane kalau wat gitu lalu join remote sensing punya taklimat.

masa kelas dah start, lagilah. mati kutu. nak-nak si sue tu tak banyak cakap. aku bercakap ngan henpon jelah. main game. boring. pastu dalam lebih kurang sebulan (?) ada kem kat PD katanye tapi dah dekat ngan kampung aku dah. memang masa otw balik bas lalu kampung aku pon :). ouh dan tempat tu betul-betul depan jeti kampung kuala linggi, tempat survey camp yang ada berjuta kenangan, eceh. masa tulah baru berbaik-baik dengan few klasmets dan ngam macam gam sampai hari ni.

cr :digicam sue. takde gambar dylah pulak.

mekasih sudi jadi kawan dan sudi melayan segala apa yang aku mengarut merapu dalam kelas tu.



p/s : rindu nak muka cekung macam dalam gamba. ouh bulatnye sekarang.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

cantik

salam, hai~




rasanya ramai kenal pompuan ni, hana tajima nama dia. nak blaja pakai shawl cam dia. cantik!
oh, dia kacukan english-jepun, bukan lahir-lahir Islam tapi convert muslim. merupakan seorang fashion designer yang ada clothing-line dia sendiri. klik sini dan sini. dan dia juga besfren yuna.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

mata dan pipi

salam, hai~


dulu.




sekarang.

mata makin hilang bila senyum lebar. cane ni?


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

cooking part 2


salam, hai~

i've made myself haejangguk (해장국). it's a traditional korean hangover soup. it;s not that i had lotsa beer or any alcoholic drinks last nyte. it's just the cold. it's killing me. headaches and stuffs. the only thing that crossed my mind is HAEJANGGUK. memandangkan kungnamool (taugehhhh) aje hangover soup yang halal, and the easiest one, i decided to make one.
so here it goes the recipe:

6cups of water
dried kelp (10x10, because i dont hv kelps at home, i used dried vege, can go lah)
anchovies (ikut suka)bean sprouts (two fistful)
one green pepper
1/2 tsp of garlic

senang, didihkan air ngan kelp and ikan bilis. bila dah mendidih, biarkan seminit. then angkat dried kelp ngan ikan bilis tu. kalau nak buang pon boleh. tapi saya sayang nak buang. so simpan sekejap. then masukkan pulak taugeh yang dah siap basuh, green pepper yang dah potong-potong (i buang biji cili sebab tak suka sangat pedas), garlic yang dah diketuk and garam ikut sesuka hati. suka masin letak banyak, tak bapa suka masin, letak sikit je dahlah, bagi ada rasa. then boil for 30 seconds. dried kelp ngan ikan bilis yang dah keluarkan tadi masukkan balik. dah siap. this is how it looks like.


cr to : my korean kitchen

how does it taste?
somehow pedas-pedas, masin sikit and it seriously refreshing. lega otak and kepala sekejap. i do like it. but the headache still comes back after few hours.

simple solution
makan jelah panadol, senang. serta merta ilang. :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

cooking~


salam, hai.

yesterday, gi carrefour ngan mak, ida n hajar. hajatnye nak pegi post office. ngan kepala berat, perut sakit, terpaksa shopping. hajar sket lagi nak tumbuk sebab bising sakit kepala. hahah. so my advice. don't drink coffee after tea. everyone knows that. even i knew that. but when i saw nescafe latte in petronas' fridge. TAKTAHAN ok. trus open my wallet, bayar and minum without even thinking the consequences.

okay, back to main topic. dari hari tu, duk kat hostel, saya teringin nak makan trifle, sebab nampak ada orang jual. yang mak buat terbaik. eventhough asyik tergoda bila lalu kat kotak jual trifle tu. tahan-tahan-tahan, last-last sms hajar, "kita balik kita wat trifle nak?". then hajar kata ok je. bila dah balik asyik bz ngan urusan dunia. nak beli swiss roll asyik tak dapat. lama-lama
dah chinese new year, king's tutup. kat sana swiss roll dia memang daebak. fikir-fikir kat carrefour ada. so semalam gi carrefour ampang, jumpa! chocolate swiss roll. nyum!

so bila balik teruskan misi memasak. hajar tak tolong pon. sebab dia sibuk potong roti nak wat lunch. alang sibuk wat sup. so wat ngan mak.

nilah hasilnya,

peach tu leh ganti ngan buah cocktail. kalau boleh elakkan tropical fruit cocktail. tak sedap.


p/s: eno tu tuk wat apam semalam tu, bukan sebab saya sebu.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

baru balik!

salam, hai~

ta jiao hao. haha, happy chinese new year to all my chinese friends. especially Lee Sii Kee a.k.a Cloe. semoga kau bahagia ngan family kau kat sarawak sana. :)

oh-oh-0h. semalam ngan kelmarin gi melaka. tak larat nak update blog. rasa nak tido je. tatau napa. gambar fevret.


walaupun gambar ni menyerlahkan ke'rendah'an, tapi kaki nampak kurus, kegemukan dicover. masa ni mak ayah ngan alang gi shopping kat dataran pahlawan, lebih sejam dalam satu kedai. nasib baik ada beli baju, kasut, baju ngan kasut. kalau tak beli, kitorang pengsan kot? haha.

dah. otak kacau. jiwa kacau. dah, gi duk jauh-jauh. jangan kacau lagi. tak suka.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS